Wing Chun

Petak 05. jun 2009, 18:15h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

 

Šta Je Wing Chun?

Wing Chun je borilačka veština poreklom iz Kine. Wing Chun možemo praktikovati praznim rukama i oružjem. Wing Chun mogu uspešno  praktikovati pripadnici oba pola i svih uzrasta.

Kako je Wing Chun nastao?

Pre četri veka je rođen Wing Chun u vremenu kada su Kinu razarali građanski ratovi, a Manču dinastija bila na vlasti. Majstori različitih kung fu stilova se okupljaju u legendarnom manastiru Šaolin kako bi stvorili efikasan stil borbe za obuku gerile u cilju svrgavanja tuđinske Manču dinastije. Novi stil je trebao da u sebi sadrži najbolje elemente mekih (mobilnost, nesuprostavljanje sili, korišćenje unutrašnje energije, mogućnost da se bude efikasan nezavisno od životnog doba) i tvrdih (eksplozivnost, kraće vreme učenja i efikasnost u završnici) stilova kung fu-a i da otkloni mane istih. Pre nego što je došlo do obuke gerile, Manču vlast je otkrila zaveru, pokrenuli su akciju i poubijali monahe, a manastir spalili – samo je petoro moaha izbeglo smrt. Jedna od preživelih je bila Ng Mui, koja je dovršila stil i podučila devojku po imenu Yim, i dala joj ime Yim Wing Chun (Wing Chun na kineskom znači – večito proleće), što je bilo ime dvorane u Šaolin manastiru gde je stvaran stil. Od tada se stil zove Wing Chun.

Yim Wing Chun nakon udaje prenosi svoje znaje svom mužu i od tad se stil tajno vežbao i prenosio sa kolena na koleno.

S početka osamdesetih godina dvadesetog veka, majstor William Cheung je počeo sa javnom podukom i širenjem Wing Chuna.

 

Danas ćemo imati priliku da se upoznamo sa kineskom veštinom Wing Chun. Kung fu instruktor Siniša Petrović i učenici prikazaće primenu Wing Chun tehnike  u realnim situacijama, to jest samoodbranu!

U daljem predstavljanju Wing Chun škole videćemo fuziju plesa i borilačkih veština. Ideja inspirisana legendom borilačkih veština Brus Lijem, koji je prvi došao na tu ideju da spoji tehniku iz Wing Chuna, Chi Sao i Ca-ca-ca! Brus Li se i sam bavio Wing Chunom i učio ga od velikog majstora Jip Mana.

Nastup će izvesti Jana i Siniša, dugogodišinji partneri i takmičari u plesu!


 

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS