Aikido Federacija Srbije

Tradicionalni aikido

Na početku treba reći par reči o aikidou, zbog onih koji možda ne znaju ništa o ovoj borilačkoj veštini:

Aikido je mlada borilačka veština, nastala u prošlom veku. Osnivač aikidoa je O sensei Morihei Ueshiba, a danas na čelu aikikai organizacije se nalazi njegov unuk Moriteru Ueshiba. Aikido je zasnovan na tradicionalnim borilačkim veštinama japanskih samuraja, a najviše na golorukoj borbi (Daito ryu aiki ju jutsu), kao i na veštinama borbe sa oružjem kao što su mač, nož, koplje. Najviši pricipi aikidoa su smirenost, miroljubivost i harmonija sa drugim ljudima, a ne sukobi i agresivnost.

Nije sport i u njemu nema takmičenja, pa samim tim ni ekstremnih fizičkih napora, kao ni povreda koje prate većinu sportova. To znači da ga mogu vežbati svi oni koji vole rekreaciju, a pri tom žele da nauče samoodbranu, mentalnu i fizičku disciplinu kao i ponešto o kulturi dalekog istoka. Ovo se odnosi kako na decu i omladinu, tako i na one koji misle da su "prestarili" (sa 20-30-40... god.), i to oba pola, razume se!

Upis novih članova je tokom cele godine!

Ispred Aikido federacije Srbije na Belgrade Sport Festu, nastupiće predstavnici aikido klubova Shin Ken, Arena i Zemun.


Shin Ken

Nedelja 07. jun 2009, 18:30h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

Aikido klub Shin Ken je otvoren 1990. godine u Hali sportova "Novi Beograd".

Bio je to prvi aikido klub u Novom Beogradu, a izvesno vreme i jedini. Tada se klub i zvao "Novi Beograd". 

Danas klub nosi ime Shin Ken, a instruktori su Nebojša Oklobžija (4. dan, fuku shidoin), i Novak Jerkov (4. dan, shidoin) koji je i predsednik kluba.

Kroz klub je za sve ove godine prošlo skoro 1000 članova, a trenutno vežba oko 20 članova, od kojih 7 su majstori. Devojke su činile i danas čine značajnu snagu kluba, a tri međju njima su čak sa crnim pojasom.

Info na sajtu: www.shinken-dojo.com.


Arena

Subota 06. jun 2009, 16:30h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

Aikido klub Arena, otvoren je 2001. godine i radio ja na više različitih lokacija.

Danas se nalazi u sportskom centru Banjica, a postoji i dečija sekcija u Novom Beogradu, ul. Gramšijeva 5. Glavni instruktor je Nebojša Oklobdžija 4. dan.

Više informacija na www.aikido-beograd.com.


Zemun

Petak 05. jun 2009, 18:45h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

Aikido klub Zemun je počeo sa radom još 1980. godine. Danas je to jedan od najvećih klubova i nalazi se u Zemunu u ulici Ševina 16. Predsednik i glavni instruktor je Saša Obradović 4. dan, šidoin.

Sve potrebne informacije možete naći na www.aiki.rs.

 

Organizacija tradicionalnog aikidoa tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka zvala se Aikido društvo Beograd (ADB), i kao što joj ime kaže bila je pretežno ograničena na teritoriju glavnog grada. U godinama koje su sledile organizacija je rasla organizaciono i brojčano i prerasla u širu organizaciju JAF (Jugoslovenska aikido federacija), koja se krajem devedesetih i početkom ovog veka podelila na nekoliko manjih organizacija.

Sada aikido klubovi Shin Ken, Arena i Zemun su članice nacionalne organizacije koja se zove Aikido federacija Srbije-Aikikai Srbije. Ova organizacija je od skora priznata i od strane japanske aikido centrale sa sedištem u Tokiju, što je izuzetno velik i značajan korak u budućem razvoju aikido veštine kod nas.

Pozdravlja Vas Novak Jerkov,
kontakt telefon: 064/182-582-9

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS