Taekwondo klub Partizan

Subota 06. jun 2009, 19:00h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

 

TEKVONDO

Tekvondo (taekwondo) je olimpijski borilački sport nastao sredinom 50-ih godina prošlog veka, objedinjavanjem nekoliko hiljada godina starih korejskih borilačkih veština sa modernim naučnim dostignućima u oblasti sporta.

Ako reč taekwondo raščlanimo i prevedemo, saznajemo da je tae – udarac nogom u skoku, kwon – pesnica, a do – put, umeće, odnosno način života. Tekvondo je u stvari umeće borenja rukama i nogama zasnovano na ljudskom instinktu samoodbrane prenesenom u sistem borenja, koje se usavršava fizičkim i mentalnim treningom. Pored sportskog i samoodbrambenog karaktera, tekvondo je u velikom broju zemalja prihvaćen i kao deo obuke najelitnijieg dela vojske - specijalnih jedinica.

Globalno tekvondo je podeljen u dve organizacije Međunarodnu - ITF i Svetsku - WTF koja je zastupljena na Olimpijskom igrama. Tehnike udaraca nogom su iste, a razlika se ogleda u pravilima sportske borbe - u prvoj je dozvoljen udarac rukom u glavu, ali se sve tehnike izvode polukontaktom, dok je u drugoj nokaut sistem, a rukom se sme udariti samo u grudi. I u jednoj i u drugoj verziji zabranjeni su udarci ispod pojasa kao i čišćenja.

Tekvondo klub "Partizan" osnovan je 15.02.1996. godine.

Iz naše tekvondo škole ponikla su generacije novih takmičara, koji su ostvarili zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. klub je ekipno (raćunajući sve uzrastne kategorije) najbolji na gradskom nivou među članovima Beogradskog tekvondo saveza, dok je u zemlji konstantno među prvih četiri.

Pored takmičarskih aktivnosti, tekvondo klub "Partizan" je uz podršku SO Palilula organizovao i mnogobrojne humanitarne akcije zbog kojih je trener kluba Branko Gojković 2006. god. bio kandidat za nagradu grada Beograda (jedan od deset istaknutih sportista i sportskih radnika koji su ušli u uži izbor).


 

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS