Okinawa karate

Petak 05. jun 2009, 17:30h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

 

Veština borenja ''praznim rukama'' danas poznata kao karate-do prenesena je iz Kine na Okinavu još u vreme kineske dinastije Tang (618-907) vremenom je poprimila tipičan okinavljanski oblik i postala sastavni i najizrazitiji deo njihove kulture.

Tokom vekova na razvoj karatea uticali su razni stilovi kineskih veština borenja koji su doprineli formiranju mnogobrojnih okinavljanskih stilova (ryuha) karatea.

Jedan on najpoznatijih i najoriginalnijih karate-do stilova je Uechi ryu koji je iz južne Kine na Okinavu preneo veliki učitelj Kanbun Uechi (1877-1948) koji je vežbao pod patronatom taiostičkog sveštenika Shu Shi Wa. Iz Kine na Okinavu Kanbun je preneo tri originalne kineske forme Sanchin, Seisan i Sansei ryu. Uechi ryu sistem borenja je razvijen u formi tri životinje: tigra, ždrala i zmaja. Tigar simbolizuje eksplozivnost, čvrstinu i snagu, ždral simbolizuje mekoću, kružne pokrete i eleganciju pokreta, a zmaj simbolizuje nepredvidivost u kretanju, snazi i brzini. Uechi ryu je tipičan pola tvrdi-pola meki stil karatea.
Najveća i najbrojnija karate organizacija na Okinavi je Okinawa karate-do kyokai koja je stacionirana na Okinavi i koju predstavljaju najveće legende Okinava karatea: Ryuko Tomayose 10. Dan, Shintoku Takara 10. Dan, Tsutomu Nakahodo 10. Dan, Shigeru Takamiyagi 9. Dan, i ostali.

Centralna i najbrojnija organizacija na balkanskim prostorima je Okinawa karate-do kyokai Srbija Hombu Dojo koju vode: Vladimir Popović renshi-6. Dan, Milan Dimitrieski shihan-5. Dan, Gojko Kisić junshihan-4. Dan i ostali. Karate se uSrbiji vežba u Beogradu, Novom Sadu, Pećincima, Kragujevcu, Prokuplju, Lebanu itd. Tehnički savetnici naše organizacije su: Shigeru Takamiyagi 9. Dan, Toshio Higa 9. Dan i Hirokuni Yamashiro 7. Dan.

Na petom Beogradskom sport fest-u, će biti demonstrirano sledeće:

  • sanchin kata sa testom čvrstine,
  • uechi ryu kate,
  • yakusoku kumite – dogovoreni sparing,
  • taigitae – vežbe čvrstine i
  • tameshivari – tehnike lomljenja.

Avgusta meseca 2009-te, osam članova naše karate organizacije će učestvovati na Svetskom tradicionalnom Okinawa karate-do takmičenju koje će biti održano u gradu Nahi na ostrvu Okinava – Japan.

Kontakt:

Milan Dimitrieski 064/834-22-49; okisami18@yahoo.com

 

 

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS