Senzala de capoeira

Subota 06. jun 2009, 16:15h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

 

Šta je Kapuera?

Kapuera je brazilska borilačka veština, korene vuče jos iz Kolonijalnih vremena. Za potrebe rada na plantažama portugalski kolonisti dovode robovsku radnu snagu iz Afrike. Nekoliko kultura pocinje da živi zajedno i počinju da vrše uticaj jedne na druge. Među robovima se razvija jedan specifičan oblik borbe. Vremenom se on menja, pod uticajem sredine i okolnosti, evoluira i danas ga znamo u ovom obliku i zovemo Kapuera.

Kapuera podrazumeva dve osobe u psihičkoj i fizičkoj interakciji. Igrači Kapuere se kreću u napad ili prelaze u odbranu razmenjujući udarce i koristeći akrobatske pokrete kako bi preuzeli kontrolu nad prostorom i kretnjama drugog kapueriste. Muzika je bitan pratilac svega. Kapuera i muzika su neodvojivo povezani. Razliciti ritmovi imaju svoje značenje i svoje mesto u celom događaju, u zavisnosti od ritma Kapuera u svom izvođenju izgleda drugačije i drugačije se manifestuje. Kapuera prelazi granice Brazila 70-tih godina i širi se po Severnoj Americi, 80-tih prvi put dolazi u Evropu i počinje sa svojom ekspanzijom. U Srbiji se Kapuera trenira od 2001. godine

O našem klubu

Sportsko rekreativni Klub Senzala de capoeira unija.

Klub vodi glavni trener professor Kapuere Dušan Kašanin, a pod njegovim nadzorom oformljeno je još 7 trenera. Klub postoji od 2001. godine, do danas smo se razvili i ima nas u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Novoj Pazovi.

Trenutno u klubu ima oko 200 članova. Radi se sa svim starosnim kategorijama od predškolskog uzrasta do seniora.
Klub je organizovao do sada 8 svečanih ceremonija polaganja i brojne seminare u zemlji i inostranstvu.

Ciljevi kluba su upoznavanje naših ljudi sa Capoeirom, brazilskom kulturom, sklanjanju mladih sa ulice i povratak nekim duhovnim i moralnim kvalitetima koje nas čine kvalitetnijim članovima društva u kom živimo.

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS