Capoeira Beograd

Petak 05. jun 2009, 16:30h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"

 

Sportsko-rekreativni klub CAPOEIRA BEOGRAD
Sport club CAPOEIRA BELGRADE
Strumička 50, 11000 Beograd


Data/Images/kapoera_beograd.jpg Kapuera Klub u Beogradu "Capoeira Belgrade" radi pod okriljem asocijacije "Barra Pulmao" i pod nadzorom majstora Pesinja (Peixinho) i KontraMajstora Pulmaoa (Pulmão) iz Rio de Janeira - Brasil, unutar najveće kapuera grupe u svetu, "Centro Cultural Senzala de Capoeira".

Data/Images/bara.jpgCapoeira (Kapuera) je borilačka veština, nastala među robovima u kolonijalnom Brazilu. Opasne borbene tehnike su kamuflirane u lep, moćan akrobatski ples, podržan kapuera muzikom i pesmama koje pričaju o istoriji kapuere i Brazila. Ritmički instrumenti određuju tempo igre od spore i pitome razmene tehnika do brzih, snažnih i opasnih udaraca. S obzirom da je nastala u siromašnim kvartovima, kapuera nije bila samo igra, već se praktikovala i kao vid samoodbrane, i kao takva se i danas koristi.

Posebnu pažnju klub posvećuje radu sa decom. Kapuera je jako dobra za decu, zato što se kroz trening aktivira celo telo i samim tim se razvija koordinacija i motorika i stiče se kondicija i elastičnost.

Za razliku od drugih sportova u kojima su zastupljeni stavovi i statične tehnike, lepota kapuere je u tome što se ništa ne radi šablonski, već je zastupljena totalna improvizacija, što kod dece razvija maštu, kreativnost i slobodu pokreta.

Bitan element kapuere je i muzika, sviranje zanimljivih brazilskih instrumenata i pevanje na portugalskom jeziku čime deca postaju muzikalna, stiču osećaj za ritam, i uče osnove portugalskog jezika. Dečija grupa obuhvata uzrast od 4 do 12 godina, bez obzira na pol. Treninzi su posebno adaptirani i prilagođeni za ovaj uzrast, tako da za vreme treninga deci ne slabi koncentracija, kao i volja za radom. Zbog učešća više instruktora, svako dete dobija punu pažnju i samim tim bolje napreduje. Ceo trening je baziran na različitim igrama koje su propraćene kapuera tehnikama, tako da se deca ne osećaju kao da su na treningu, već kao na igralištu. U kapueri ne postoje takmičenja tako da deca sa lakoćom prihvataju i pobedu i poraz i time pored fizičkih sposobnosti razvijaju i emocionalnu inteligenciju. Zbog rada u kolektivu deca razvijaju sportski duh. Za bavljenje kapuerom nisu potrebni nikakvi preduslovi osim dobre volje.

Kontakt osoba

Milan Gocmanac
064 993 93 42

 

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS