Realni aikido

Subota 06. jun 2009, 16:00h, lokacija tribine kod restorana "Jezero"


Realni aikido je autentična borilačka veština samoodbrane, izuzetno efikasna i primenljiva u svakodnevnim, realnim situacijama.

Tvorac ovog stila je majstor Ljubomir Vračarević, crni pojas 10. Dan - SOKE, koji je ceo svoj profesionalni rad posvetio realnom aikidou - autentičnom stilu samoodbrane, koji je stvarao godinama. Izdvojio je nekoliko stotina tehnika izvornog aikidoa, preoblikovao ih, potencirajući upotrebnu vrednost svake tehnike.

Koristeći svoja znanja i iz drugih borilačkih veština, stvorio je defanzivan, izuzetno fleksibilan sistem odbrambenih tehnika, čije su osnovne karakteristike: brzina i pravovremenost reagovanja, kontinuitet izvođenja tehnike i potpuna završna kontrola napadača, pomoću specifičnih poluga.

Fleksibilnost tehnika, koja pojedincu omogućava da izvođenje prilagodi svojoj konstituciji i zahtevima trenutne situacije, rezultira maksimalnom efikasnošću primene realnog aikidoa. Upravo zbog toga ne postoje starosna niti druga ograničenja da se bavite ovom veštinom. Realni aikido podjednako uspešno vežbaju deca i stariji i jednako je zastupljen kod oba pola.

Dečje škole realnog aikidoa, u kojima se sa decom od 4 do 12 godina radi po programu "Kroz igru do majstorstva", predstavljaju posebnu oblast pedagoškog rada majstora Vračarevića. Ovaj program prilagođen je psihofizičkim sposobnostima dece i daje odlične rezultate.

Realni aikido je izuzetno pogodan za rad sa pripadnicima vojske, policije i telohranitelja. PROGRAMI SPECIJALNE OBUKE za pomenute jedinice, doneli su majstoru Vračareviću međunarodnu reputaciju. U proteklih 20-ak godina obučavao je službe obezbeđenja i telohranitelje predsednika Zimbabvea, Libije, Makedonije, Republike Srpske, Kazahstana i Slovenije. Držao je kurseve specijalnim jedinicama u nekoliko zemalja, među kojima posebno ističe rad sa ruskim "Alfama", za koji je dobio visoki vojni orden od generala Fetisova. Od 2002.godine majstor Vračarević je ovlašćeni instruktor IBSSA, i njen predstavnik u Srbiji.

U okviru Svetskog centra za realni aikido radi i BODYGUARD TRAINING CENTAR "VRAČAREVIĆ", kao jedina ovlašćena škola u Srbiji za izvođenje obuke telohranitelja i službi obezbeđenja po standardima IBSSA - Internacionalne bodyguard asocijacije, koja je obrazovno i organizaciono prisutna u 112 zemalja sveta. O ugledu i poziciji IBSSA u svetu, govori i podatak da u ovom trenutku oko 80 šefova vlada obezbeđuju lica sa IBSSA sertifikatom.

U dosadašnjoj karijeri majstor Vračarević je održao preko 150 seminara u zemlji i inostranstvu, a kroz klubove realnog aikidoa, okupljene u Svetskom centru realnog aikidoa, prošlo je preko 120 000 učenika.

Priznanja koja je majstor Vračarević dobio u svojoj izuzetnoj karijeri su mnogobrojna.

On je tehnički direktor Ruske federacije realnog aikidoa, član Predsedništva Evro-azijske kjokušinkai federacije, podpredsednik Svetske federacije rukopašnog boja, počasni predsednik Vušu federacije oblasti šingjang Kina, počasni član MAA - Internacionalne asocijacije borilačkih veština sa sedištem u Nemačkoj, jedan je od osnivača i predsednik Svetskog centra realnog aikidoa, koji koordinira rad klubova realnog aikidoa širom sveta. Majstor Vračarević je od 1997. god profesor na Višoj školi za sportske trenere u Beogradu. Za izuzetne rezultate u borilačkim veštinama Ruska akademija nauka o Zemlji, 1998. godine izabrala ga je za redovnog člana. Međunarodna akademija nauka za probleme nacionalne bezbednosti dodelila mu je čin pukovnika, 2001. godine.

Realni aikido je svetsku potvrdu vrednosti dobio izborom njegovog tvorca, majstora Vračarevića u Kuću slavnih za borilačke veštine i sportove, koja okuplja najveća imena svetskog sporta, dodelivši mu zvanje Grandmaster, što je i najviša titula ove organizacije. Ovim priznanjem, od 2003. godine realni aikido je upisan u Internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao prva i jedina međunarodno priznata srpska borilačka veština..
 

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS